خبرداغ |
3 سال پیش

بحران ناتمام خودرو هایی که شهر فرسود از او چرا طرح های اسقاط خودرو های فرسوده هیچوقت راه به جایی نمی برد

مدتی است که کارشناسان سلامت با سرد شدن هوا نسبت به خطر آلودگی هوا مضاف بر کرونا هشدار می‌دهند. با بالا گرفتن بحث آلودگی مانند هر سال جنجالی بر سر حل بحران خودرو‌های فرسوده بالا می‌گیرد. خودرو‌هایی که بر اساس آخرین معیار‌های اعلام شده در سال ۹۹ و در شهر‌های بزرگ همچون تهران بالای ۱۰ تا ۲۰ سال عمر دارند. این رقم برای خودرو‌های سنگین و شخصی ۲۰ سال و برای تاکسی ۱۰ سال تعیین شده است.

بحران ناتمام خودرو‌هایی که شهر فرسود از او / چرا طرح‌های اسقاط خودرو‌های فرسوده هیچوقت راه به جایی نمی‌برد؟به گزارشخبرداغبه نقل از روزنامه اینترنتی فراز ، مدتی است که کارشناسان سلامت با سرد شدن هوا نسبت به خطر آلودگی هوا مضاف بر کرونا هشدار می‌دهند. با بالا گرفتن بحث آلودگی مانند هر سال جنجالی بر سر حل بحران خودرو‌های فرسوده بالا می‌گیرد. خودرو‌هایی که بر اساس آخرین معیار‌های اعلام شده در سال ۹۹ و در شهر‌های بزرگ همچون تهران بالای ۱۰ تا ۲۰ سال عمر دارند. این رقم برای خودرو‌های سنگین و شخصی ۲۰ سال و برای تاکسی ۱۰ سال تعیین شده است. بر اساس مصوبه‌های دولت همه حتی ارگان‌های دولتی باید خودرو‌های فرسوده خود را از رده خارج کنند و اجازه استفاده و یا فروش خودرو‌های فرسوده را ندارند. اما در واقعیت چقدر به این موضوع پرداخته می‌شود؟

یک نماینده مجلس شورای اسلامی، یکی از دلایل بلاتکلیف ماندن اجرای طرح از رده خارج کردن خودرو‌های فرسوده را، کمبود منابع مالی و همکاری نکردن بانک‌ها برای اعطای تسهیلات ۴ درصدی به دارندگان این نوع خودرو‌ها دانست. این وام‌ها باید با سود کمی ارائه شود، اما امروز به علت تحریم امکان ارائه وامی برای بانک‌ها وجود ندارد. از همین رو در حال حاضر بسیاری از مراکز اسقاط خودرو تعطیل شده‌اند و حدود ۸۰ هزار گواهی به ارزش حدود ۲۰۰ میلیارد تومان از قرار قیمت مصوب ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی دولت در دست این مراکز مانده است. گواهی‌هایی که پیش از ممنوعیت واردات شرکت‌های واردات خودرو موظف بودند با توجه به ارزش و همچنین تعداد خودرو‌های وارداتی، اتومبیل‌های فرسوده را اسقاط و یا از رده خارج کنند.

حاشیه امن تولیدکنندگان داخلی در اسقاط خودرو‌ها

سال ۱۳۸۲ اولین نامه اسقاط ماشین‌های فرسوده تصویب شد و آیین نامه‌ای در همین زمینه به هیات دولت رسید. اما کسری بودجه و دست انداز‌های متعدد بر سر راه اجرای این طرح تا همین سال ۱۳۹۹ نیز همراه این طرح بوده است..

شروع یک مشکل در این مسیر از آن جا شروع شد که در سال ۹۷ دولت به یک باره سهم واردکنندگان را در اسقاط خودرو‌های فرسوده افزایش داد. پیش از این قرار بود که هر واردکننده به ازای هز خودروی وارداتی ۴ خودرو فرسوده را اسقاط کند. در طول آن سال‌ها تقریبا این امر به درستی در حال انجام بود که ناگهان دولت این سهم را به به اسقاط ۶ خودروی فرسوده افزایش داد. این در حالی بود که در آن سال واردکنندگان با مشکلات زیادی همچون ممنوعیت واردات رو‌به‌رو شده بودند.

اما عجیب آن جا بود که در همان سال تولیدکنندگان از اسقاط خودرو به ازای هر خودروی تولیدی معاف شدند. این در حالی است که حالا با وجود ممنوعیت واردات که بازگرداندن این مسوولیت به تولیدکنندگان می‌تواند تا حد زیادی موانع بحران خوردو‌های فرسوده را از سر راه بردارد.

وقتی بار مسوولیت اسقاط خودرو‌های فرسوده بر دوش مردم می‌افتد

یکی از جدید‌ترین راه‌حل‌های دولت برا مشکلات به وجود آمد در سال گذشته حذف کردن سهمیه سوخت برای خودرو‌های فرسوده بود. این تصمیم به این بهانه گرفته شد که خودور‌های فرسوده مصرف بنزین دوبرابر دارند و سهم بیشتری در آلودگی هوا دارند. اما واقعیت و مشکل جدیدی که از آن چشم‌پوشی شد ناتوانی مالی صاحبان خوردو‌های فرسوده‌ای بود که حالا با حذف سهمیه بنزین ۱۵۰۰ تومانی، مجبور به خرید بنزین آزاد ۳ هزار تومانی هستند. این در حالی است که بخش عمده‌ای از خودرو‌های فرسوده مربوط به ناوگان حمل و نقل عمومی است که باز هم دولت مدت‌هاست با وجود کمبود ناوگان اتوبوسرانی هیچ اتوبوسی به آن اضافه نکرده و همین خود سبب می‌شود برای جلوگیری از کمبود بیش از حد اتوبوس‌هایی که مدت‌هاست فرسوده شده‌اند همچنان در چرخه حمل و نقل عمومی فعالیت دشته باشند. بر اساس آخرین آمار‌های اعلام شده توسط معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور، بیش از ۷۰ درصد از ناوگان حمل و نقل عمومی در کشور فرسوده و نیازمند نوسازی است که باید جوان و پویا شود.

به طور کلی نیز در حال حاضر حدود ۳ میلیون خودرو فرسوده در کشور موجود است که هرساله به تعداد این خودرو‌ها افزوده می‌شود. در صورتی که با برنامه‌ریزی دولت باید بین ۸۰۰ هزار تا ۱ میلیون خودرو در سال اسقاط می‌شد تا بتوانیم در چند سال آینده این رقم را به صفر برسانیم. اما متاسفانه این اتفاق رخ نداده و تعداد اسقاط خودرو‌های فرسوده در سال گذشته کمتر از ۱۰۰ هزار خودرو بوده است. حالا باید دید ادامه این روند به کجا ختم خواهد شد و دولت چه تصمیم جدیدی برای نوسازی در نظر می‌گیرد. چرا که این موضوع در ارتباط مسقیم با محیط زیست و امنیت جاده‌ای شهروندان قرار دارد.



#‌اخبار منبع: خبرداغ

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

نشریه عبری پرده از رسوایی ادعاهای واهی وکیل زن صهیونیست درباره تجاوز جنسی حماس در عملیات هفتم اکتبر برداشته و به دروغ بودن این ادعاها اعتراف کرد.

1 ساعت پیش

سردرد در ماه رمضان دلایلی از جمله افت قند خون، کم آبی بدن و کم خوابی دارد در این اینفوگرافی راهکار‌هایی برای مقابله با این موضوع آشنا خواهید شد.

1 ساعت پیش

دبیر ستاد پیشگیری و رسیدگی به تخلفات و جرایم انتخاباتی کشور اعلام کرد که در روز انتخابات مجموعا ۱۲۵۴ نفر به اتهاماتی نظیر خرید و فروش رأی، اختلال در شعبه، درگیری فیزیکی و مسلحانه، پرتاب ترقه به شعب اخذ رأی و نیز توزیع تراکت مضره توسط ضابطین دستگیر شدند.

1 ساعت پیش

مصاحبه سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو با یک خبرنگار خانم در جمهوری آذربایجان با واکنش‌های منفی بسیاری از ناحیه دوستداران ایران و‌ جمهوری اسلامی مواجه شده است. 

نیم ساعت پیش

نخست وزیر رژیم صهیونیستی در جمع خانواده های اسرای این رژیم مدعی شد که ارتش آن در حال آماده شدن برای ورود به شهر رفح در نوار غزه است.

1 ساعت پیش

پزشک طب سنتی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی راه کارهایی را برای کاهش ضعف و بی حالی در ماه مبارک رمضان مطرح کرد و گفت: برای کاهش ضعف و بی حالی باید حتما وعده سحری مصرف و در این وعده برای جبران کمبود آب بدن از غذاهای خورشتی استفاده شود.

1 ساعت پیش

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: دغدغه‌ای برای اقامت زائران نوروزی در خراسان رضوی و مشهد وجود ندارد و گنجایش کافی برای مسافران نوروزی وجود دارد.

1 ساعت پیش

گربه خانگی پس از متوجه شدن حضور یک موش در خانه هوشمندانه او را شکار کرد.

1 ساعت پیش

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدارها و رایزنی‌های خود در ترکمنستان در خصوص نتایج این دیدارها در جمع خبرنگاران حاضر شد.

1 ساعت پیش

بیشتر...