دلایل وقوع آتش سوزی های اخیر

خبرگزاری میزان- مقایسه آمار‌ها سال‌های گذشته نشان می‌دهد که تعداد بالای آتش سوزی‌های اخیر معمولا عمدی نبوده و سال هاست که به دلایل مختلفی در حال رخ دادن است.

دلایل وقوع آتش سوزی‌های اخیرخبرگزاری میزان - روزنامه خراسان نوشت: یکی از کلیدواژه‌هایی که این روز‌ها میان اخبار مختلف بار‌ها تکرار می‌شود، کلمه «آتش‌سوزی» است. وقوع حوادث آتش‌سوزی مختلف در طبیعت کشور و همچنین وقوع حریق در بعضی تاسیسات، پارک‌ها و بوستان‌ها توجه افکار عمومی را به خودش جلب کرده است.

حوادث آتش‌سوزی، هر سال به علت‌های مختلف به خصوص در فصل گرم سال رخ می‌دهد، اما گستردگی آتش‌سوزی اخیر در جنگل‌های زاگرس و بازتاب آن در شبکه‌های اجتماعی با واکنش‌های بسیاری همراه بوده است. البته تعدد و توالی آتش‌سوزی‌ها در چند روز اخیر به خصوص در بوستان‌های شهری گمانه‌زنی‌هایی را درباره غیرطبیعی بودن و خرابکارانه بودن بعضی از این وقایع قوت بخشیده است. برای این که مطمئن شویم آتش سوزی‌های اخیر عمدی است یا غیر عمد نگاهی انداخته ایم به آمار‌های آتش سوزی‌های چند سال اخیر که با مطالعه آن می‌توان به نتایج جالبی دست پیدا کرد.

دلایل وقوع آتش سوزی‌ها

به گفته کارشناسان و فعالان محیط زیست، اصولا ۹۰ درصد آتش‌سوزی‌ها به خاطر عوامل انسانی رخ می‌دهند و فقط ۱۰ درصد آن‌ها منشأ طبیعی مانند وقوع رعد و برق دارند. از آن ۹۰ درصدی که با عوامل انسانی رخ می‌دهند، ۱۸ درصد به صورت عمدی اتفاق می‌افتند که انگیزه‌هایی نظیر تولید زغال، تلاش برای تغییر کاربری‌ها یا فراری دادن حیوانات و شکار‌ها باعث می‌شود، عده‌ای دست به این کار بزنند.

در خصوص درصد موارد غیرعمدی هم اساسا پای سهل‌انگاری شهروندانی در میان است که برای تفریح در مراتع و جنگل‌ها حاضر می‌شوند. شیشه‌هایی که در طبیعت رها می‌شود، در فصل گرما بر اثر شدت نور خورشید به عاملی برای آتش گرفتن جنگل‌ها تبدیل خواهد شد. آتش‌هایی که برای طبخ غذا روشن می‌شود، اگر درست پس از ترک محل خاموش نشود می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به طبیعت وارد کند. همچنین انداختن ته سیگار به‌صورت روشن می‌تواند باعث آتش سوزی شود. ضمنا باید در نظر بگیریم که امسال وضعیت بارش‌ها بسیار خوب بوده و همین مسئله سبب شده است که پوشش گیاهی زیادی روییده شود و حالا با گرم شدن هوا و خشک شدن آن‌ها مستعد آتش گرفتن هستند.

آماری از آتش‌سوزی‌های سال‌های اخیر

امسال نسبت به سال‌های گذشته آتش سوزی‌ها کمی زودتر شروع شده و می‌توان دلیل آن را بارندگی‌های خوب امسال دانست که باعث رشد پوشش گیاهی شده است و با گرم شدن هوا خشک شده اند و نیاز به جرقه‌ای برای آتش سوزی دارند.

با این حال به گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، بیشترین فراوانی آتش سوزی امسال مربوط به مراتع و محیط‌های جنگلی واقع در استان‌های بوشهر، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد بوده که این روز‌ها در برخی از این مناطق دمای بالای ۴۰ درجه را هم تجربه کرده اند.

از آتش سوزی‌های امسال که بگذریم نگاهی به آمار آتش سوزی سال‌های گذشته نشان می‌دهد که این روند در کشور ما هر سال در حال رخ دادن است. بر اساس آمار مرکز آمار و سازمان جنگل‌ها و مراتع ایران، در هفت سال اخیر حدود ۱۱ هزار فقره آتش سوزی در عرصه‌های جنگلی و مرتعی ایران به ثبت رسیده که در نتیجه بیش از ۱۲۵ هزار هکتار جنگل و مرتع از بین رفته است. سال ۹۲ تنها در یک فقره آتش سوزی در پارک ملی گلستان، ۲۰۰۰ هکتار جنگل و مرتع مشجر نابود شد، سال ۹۳ هم بیش از ۱۴۰۰ هکتار از جنگل‌های این پارک ملی در آتش سوخت. در همین یکی دو سال گذشته هم آتش سوزی‌های کمی نداشته ایم. سال ۹۷، سه هزار و ۹۷۶ هکتار مرتع و جنگل در آتش سوخت و سال گذشته هم ۱۲۹۷ فقره آتش سوزی مهم رخ داد که سه هزار و ۹۰۵ هکتار مرتع و جنگل را به خاکستر تبدیل کرد.

لزوم تقویت زیرساخت‌ها و افزایش آگاهی مردم

با توجه به آن چه پیش از این نوشتیم، مشخص است که این آتش سوزی‌ها معمولا عمدی نبوده و سال هاست که به دلایلی از جمله گرم شدن زمین در حال رخ دادن است که نیاز به آماده سازی و فراهم کردن زیرساخت‌های مناسب از جمله پایگاه‌های آتش نشانی هوایی برای مقابله با این حوادث را نشان می‌دهد.

در غیر این صورت هر سال باید شاهد خاکستر شدن میلیارد‌ها دلار ثروت ملی در جنگل‌ها باشیم که افزون بر آن لطمه‌های بزرگ تری برای طولانی مدت به کشور وارد خواهد کرد. علاوه بر این، تقویت سازمان‌های مردم نهاد و تهیه نقشه‌های مناطق مستعد توسط این سازمان‌ها و تدوین راه حل عملی برای مقابله با آتش‌سوزی در منطقه خود از جمله این موارد است.

نیاز است که این سازمان‌ها شروع به آموزش و آگاهی‌دادن به گردشگران و به‌ویژه روستاییان و عشایر منطقه خود کنند و کشاورزان و دامداران را از تبعات آتش‌زدن زمین‌های خود و چرای دام بدون ضابطه در منطقه آگاه کنند و در مقابل آن راه‌حل‌های نوین و جایگزین علمی ارائه دهند.

  • بیشتر بخوانید:
  • وقوع ۲۴۰ مورد آتش سوزی در سطح کشور طی سال جاری

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



#‌اخبار منبع: خبرگزاری میزان۱

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

محمد طاهری با کسب اکثریت آرائ از حوزه انتخابیه شبستر راهی مجلس شورای اسلامی شد.

2 ساعت پیش

استان کرمان در هفته گذشته ۶ زلزله با بزرگای بین ۲.۶ تا ۳.۱ را تجربه کرد و در بندر چارک استان هرمزگان نیز زلزله‌ای به بزرگای ۳.۷ رخ داد.

نیم ساعت پیش

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست همزمان با روز جهانی پرندگان مهاجر که در سال جاری بر اهمیت حشرات در بقای پرندگان تاکید می‌کند، گفت: حجم زیاد سم‌پاشی برای حفاظت از محصولات کشاورزی می‌تواند بر جمعیت حشرات تاثیر منفی بگذارد و در نهایت پرندگان مهاجر را متضرر کند.

یک ربع پیش

۱۴۳ کشور به پیش‌نویس قطعنامه عضویت کامل فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل رای مثبت دادند و این قطعنامه به تصویب رسید.

-38 دقیقه پیش

در اولین روز از هفته بیست و هفتم لیگ برتر فوتبال ۴ دیدار برگزار می‌شود که در مهم‌ترین بازی‌ها، محرم نویدکیا برای اولین بار مقابل سپاهان قرار می‌گیرد و هوادار با هدایت مسعود شجاعی میزبان پرسپولیس است.

نیم ساعت پیش

این روزها اغلب ساکنان نیمکره شمالی برای پوشیدن لباس‌های خنک و بهاره و تابستانه آماده می‌شوند. در این میان، برای برخی، انتخاب لباس به عاملی مهم‌تر از دمای هوا و سلیقه شخصی بستگی دارد.

1 ساعت پیش

رئیس ستاد انتخابات فارس با اشاره بر اینکه دور دوم دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای روز جمعه ۲۱ اردیبهشت در پنج شهرستان استان برگزار شد، از اعلام نتایج نهایی این انتخابات در شهرستان شیراز و زرقان خبر داد.

2 ساعت پیش

سخنگوی ستاد انتخابات کشور اسامی منتخبان دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس در تهران و شبستر را اعلام کرد.

1 ساعت پیش

سرمربی تیم ملی پاراتیراندازی با اشاره به عملکرد خوب تیراندازان در جام جهانی کره جنوبی، اظهار کرد: با توجه به این که از ۵ ورزشکار حاضر در کره‌جنوبی تنها ۴ نفر به پارالمپیک پاریس اعزام می‌شوند، امیدوارم کمیته ملی پارالمپیک زوتر تکلیف تیراندازان اعزامی را مشخص کند.

نیم ساعت پیش

بیشتر...