چطور | 1 سال پیش

احساس گناه والدین علل راه مقابله با آن چطور

برایتان پیش آمده است که گاهی به‌عنوان والدین احساس کنید آن‌قدر که باید پدر یا مادر خوبی برای فرزندتان نیستید؟ آیا از اینکه باید فرزندتان را ترک کنید و سر کار برویداحساس گناهمی‌کنید؟ آیا به کسانی که به‌نظرتان والدین بهتری هستند، نگاه می‌کنید و آرزو می‌کنید که کاش شما هم مثل آنها بودید؟ این احساسی که گاهی درگیرش می‌شوید، احساس گناه والدین نام دارد. در این مقاله، علل این نوع احساس گناه و راه‌حل‌های مقابله با آن را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

احساس گناه والدین چیست؟

دکتر سابرینا رومانوف، روان‌شناس بالینی و استاد دانشگاه یشیوا، می‌گوید: «فرد زمانی دچار احساس گناه والدین می‌شود که بین مسئولیت‌هایش به‌عنوان والدین و چیز دیگری مانند کار یا علایق شخصی گیر می‌کند.»

در این شرایط تنش دائمی بین نقش‌ها وجود دارد؛ وقتی والدین در حال کارکردن هستند، از اینکه وقتشان را با فرزندشان نمی‌گذرانند احساس گناه می‌کنند و زمان وقت‌گذراندن با فرزندشان، بابت بی‌توجهی به کار احساس گناه می‌کنند.

ویژگی‌های احساس گناه والدین

به‌گفته دکتر رومانوف، برخی از ویژگی‌های احساس گناه والدین عبارت‌اند از:

  • احساس می‌کنید همیشه در حال انجام کار اشتباهی هستید.
  • همیشه فهرستی طولانی از کارهای انجام‌نشده دارید، اما معمولا فقط می‌توانید چند مورد را انجام بدهید.
  • نمی‌توانید از وقت‌گذراندن با فرزندتان لذت ببرید.
  • فشار عصبی کارهای انجام‌نشده همیشه با شماست.
  • هیچ وقتی برای خودتان ندارید.
  • اضطرابدارید یا احساسافسردگیمی‌کنید.
  • دچاراختلالات خوابیااختلال خوردنهستید.
  • همیشه احساسخستگیواسترسمی‌کنید.
  • روابطتان با همکاران و دوستان کم‌رنگ شده است.
احساس گناه والدین ممکن است باعث شود که درمحل کارو خانه احساس شکست کنید.

به‌گفته دکتر رومانوف هر کسی ممکن است دچار احساس گناه والدین شود، اما این گروه‌ها بیشتر در معرض آن هستند:

  • والدین جدید:افرادی که برای اولین بار بچه‌دار می‌شوند، معمولا بیشتر در معرض این نوع احساس گناه هستند.
  • والدین مجرد:این افراد باید به‌تنهایی از پس بچه‌داری بربیایند و در عین حال سر کار هم بروند. فشاری که از هر ۲ طرف روی این افراد است، باعث می‌شود بیشتر دچار احساس گناه والدین شوند.
  • والدین با منابع مالی کمتر:والدینی که منابع مالی کمتری دارند، معمولا ساعات طولانی سرکارند یا چندین شغل دارند تا بتوانند از نظر مالی فرزندشان را تأمین کنند. بااین‌حال زمانی که در حال کارکردن هستند، بابت اینکه در کنار فرزندشان نیستند احساس گناه می‌کنند.

علل احساس گناه والدین

به‌گفته دکتر رومانوف، احساس گناه والدین ممکن است ناشی از فشارهای درونی و بیرونی باشد.

۱. فشارهای درونی

بیشتر والدین معمولا از خودشان انتظارات غیرواقعی دارند.بچه‌داریبه‌خودی‌خود شغلی تمام‌وقت است. پدرومادربودن مسئولیت بزرگی است، به‌خصوص اگر هم‌زمان سر کار هم بروید. فشارهایی که حاصل انتظارات غیرواقعی از خودتان هستند، یکی از عوامل احساس گناه والدین‌اند.

۲. فشارهای بیرونی

معمولا روی پدر و مادری که به‌تازگی بچه‌دار شده‌اند، فشار بیرونی زیادی وجود دارد. بااین‌حال، بسیاری از والدین این استانداردها را غیرواقعی و دست‌نیافتنی می‌دانند. این فشار با فشار اعمال‌شده توسط کارفرما همراه می‌شود و منجر به این نوع احساس گناه می‌شود.

تأثیر احساس گناه والدین

تأثیر احساس گناه والدین بر فرزند<br>

تأثیر احساس گناه والدین بسته به نحوه مدیریت آن متفاوت است. مثلا:

  • جبران از راه‌های دیگر:معمولا والدینی که دچار احساس گناه می‌شوند، این احساس و عدم حضور در کنار فرزندان را با دادن غرامت جسمی یا مالی جبران می‌کنند و خودشان را آرام می‌کنند. این کار نادرست است، چون گاهی فشار بیشتری به فرد می‌آورد.
  • احساسشکست در زندگی:برخی از والدینی که دچار این نوع احساس گناه می‌شوند، خودشان را شکست‌خورده می‌بینند و فکر می‌کنند دیگر توانایی انجام وظایفی را ندارند که قبلا به‌راحتی از پسشان برمی‌آمدند.

مقابله با احساس گناه والدین

دکتر رومانوف راهکارهایی را پیشنهاد می‌کند که ممکن است به‌کمک آنها بتوانید با احساس گناه والدین مقابله کنید:

  • محرک‌ها را شناسایی کنید.به افکاری توجه کنید که باعث می‌شوند خودتان را قضاوت کنید یا دچار احساس گناه شوید. شناسایی محرک‌های احساس گناه به شما کمک می‌کند که تسلط بیشتری روی آنها داشته باشید.
  • افکارتان را دوباره چارچوب‌بندی کنید.اگر متوجه افکار غیرمفیدی شدید که باعث می‌شوند احساس گناه کنید، سعی کنید آنها را آگاهانه و به‌شیوه‌ای مثبت اصلاح کنید. مثلا به‌جای احساس گناه در حین کار، به خودتان بگویید: «من برای حمایت از فرزندم کار می‌کنم.»
  • انتظارات‌تان را بررسی و مجددا تنظیم کنید.ممکن است به‌دلیل محدودیت زمان و انرژی قادر به انجام کارهای خاصی نباشید. تنظیم انتظارات و پذیرش محدودیت‌ها باعث می‌شود کمتر احساس گناه کنید.
  • بر حضور در لحظه تمرکز کنید.وقتی با فرزندتان وقت می‌گذرانید، با تمام وجود از همان لحظه و جذابیت‌هایش لذت ببرید و زمانی که در محل کار هستید، بر انجام درست وظایفتان تمرکز کنید.
  • برای خودتان گروه حمایتی درست کنید.به‌جای جداکردن خودتان از دیگران، با گروهی از دوستان مورداعتماد و اعضای خانواده ارتباط برقرار کنید و هر وقت به کمک نیاز داشتید از آنها کمک بخواهید.
  • خودتان را با کسی مقایسه نکنید.مقایسه‌کردن خودتان با والدین دیگر کاری بیهوده است. به‌جایمقایسه خودتان با دیگران، با والدینی که شرایط مشابه شما دارند، ارتباط برقرار کنید و از تجربیاتشان استفاده کنید.
  • استراحت کنید.سعی کنید هر چند وقت یک بار به خودتاناستراحتبدهید و خودتان را شارژ کنید.
  • خودمراقبتیرا تمرین کنید.با خودتان مهربان باشید و مراقبت از خودتان را در اولویت قرار دهید.
  • به‌دنبال کمک حرفه‌ای باشید.اگر نمی‌توانید با احساس گناه والدین کنار بیایید و بیشتر اوقات دچار عذاب وجدان، ناامیدی، افسردگی و اضطراب هستید، به درمانگر مراجعه کنید تا با مدیریت طرز فکرتان زندگی خود را متعادل‌تر کنید.

سخن پایانی

از این به‌بعد هر وقت دچار احساس گناه والدین شدید، به خودتان یادآوری کنید که با تمام وجود برای تأمین زندگی فرزندتان تلاش می‌کنید. فراموش نکنید که پدر و مادر کامل‌بودن استاندارد مشخصی ندارد و شما همیشه تلاش کرده‌اید که بهترین نسخه خودتان باشید.

شما بگویید

آیا شما هم دچار احساس گناه والدین شده‌اید؟ از چه راهکاری برای مقابله با این شرایط استفاده کرده‌اید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.



#‌سلامت_کودک

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

فرزندتان احساساتش درباره مدرسه را با شما در میان می‌گذارد؟ بعضی از بچه‌ها بعد از مدرسه درباره اتفاقاتی که در مدرسه افتاده است با پدر یا مادر خود صحبت

1 سال پیش

از چه زمانی باید کتاب‌خواندن برای کودک را شروع کنید؟ پاسخ این است که هیچ‌گاه برای شروع دیر نیست. در حقیقت برخی از والدین این کار را از دوران بارداری مادر

1 سال پیش

روش گریه تا خواب یکی از روش‌هایی است که برای خواباندن بچه به کار می‌رود. در این روش کودک را در حالی که هنوز بیدار است، داخل تخت یا جای خوابش قرار می‌دهند

1 سال پیش

گریه کنی عمو آمپول می‌زنه! ترساندن کودک حربه‌ای رایج برای برخی والدین است. آیا این کار درست است؟ آیا فایده هم دارد؟

1 سال پیش

گفتن بعضی دروغ‌ها به کودک بی‌ضرر است. بعضی دروغ‌ها هم ممکن است پیامدهایی منفی مانند افزایش استرس کودک داشته باشند.

1 سال پیش

در این مطلب از چطور می‌خوانید: فرزند اول، دوم یا سوم بودن چه تأثیری بر شخصیت، افکار، صفات و روحیات افراد دارد؟

1 سال پیش

در این مطلب، به شیوه برقراری ارتباط و تعدادی از راهکارهای گفتگوی موثر و سازنده با فرزندان نوجوان اشاره می‌کنیم.

1 سال پیش

در این مطلب می‌خوانید روش مونته سوری چیست و چگونه می‌تواند علاوه بر آموزش موثر، به شکل‌گیری شخصیت کودک کمک می‌کند؟

1 سال پیش

شنیدن «مامان بچه‌ها چطور به دنیا می‌آن؟» والدین بسیاری را شوکه می‌کند. اگر شما پاسخ مناسب به کودک ندهید، از جایی دیگری جواب را پیدا می‌کند.

1 سال پیش

بیشتر...