شما نیوز |
1 سال پیش

ایران در قرن بیستم از گاو خیش تا انرژی هسته ای

ایران در قرن بیستم؛ از «گاو و خیش» تا «انرژی هسته‌ای»!
آنچه دیگران می خوانند:
  • عکس حاشیه ساز از رامین رضاییان با دختران بدپوشش | در قطر چه خبر بود؟

  • فوری / مدارس تهران دوشنبه تعطیل شد

  • ابوالفضل پورعرب به حواشی مرگش پایان داد | ابوالفضل پورعرب به زندگی برگشت

  • بارش باران در کربلا + عکس

  • ابوالفضل پورعرب به حواشی مرگش پایان داد | ابوالفضل پورعرب به زندگی برگشت

    ابوالفضل پورعرب به حواشی مرگش پایان داد | ابوالفضل پورعرب به زندگی برگشت

«یرواند آبراهامیان» تاریخ‌نگار ایرانی ارمنی‌تبار، یکی از مورخان کشورمان در حوزه تاریخ معاصر ایران محسوب می‌شود که در دانشگاه‌های آکسفورد و پرینستون به تدریس تاریخ ایران پرداخته است. وی در کتاب «تاریخ ایران مدرن» به بررسی تحولات سیاسی و اجتماعی ایران از سال‌های پایانی قرن نوزدهم یعنی قبل از انقلاب مشروطه در حوالی سال ۱۲۸۰ شمسی تا اوایل قرن بیستم‌و‌یکم میلادی یعنی حدود سال ۱۳۸۴ شمسی پرداخته است و نتیجه اینکه: «ایران حقیقتا وارد دنیای مدرن شده است. اگر یک ایرانی در سال ۱۹۰۰ به خواب رود و در سال ۲۰۰۰ از خواب بیدار شود به سختی می‌تواند شرایط جدید را درک کند».

وسطی

وی در مقدمه کتابش نیز تغییراتی به این شرح برای جامعه ایرانی برشمارده است: «افزایش جمعیت ایران از ۱۲ میلیون نفر (کمتر از ۱۵درصد شهری) به ۶۹ میلیون نفر (۶۶ درصد شهری)... افزایش امید به زندگی از ۳۰ سال به ۷۰ سال... بهبود آمار مرگ‌ومیر نوزادان از ۵۰۰ به ۲۸ (در ۱۰۰۰ نفر)... افزایش میزان باسوادان از ۵ درصد به ۸۴ درصد... تغییر سرگرمی‌ها از نمایش‌های ورزشی در زورخانه‌ها، شاهنامه‌خوانی، معرکه‌‌گیری به تماشای مسابقات فوتبال، فیلم، رادیو، روزنامه و تلویزیون». بنا به دیدگاه آبراهامیان تغییرات مهم دیگری هم رخ داده که این‌هاست: «از نظر زیرساخت‌های حمل‌ونقل در سال ۱۹۰۰ مجموع جاده‌های هموار و راه‌آهن کمتر از ۳۴۰ کیلومتر بود و در انتهای قرن، ۱۰ هزار کیلومتر راه‌آهن و ۹۴ هزارکیلومتر راه اصلی در کشور وجود دارد [تا سال ۱۳۸۴]... ترس‌های ما هم تغییر کرده است؛ در ابتدای سده، راهزنی و دزدی مسلحانه قبیله‌ای، حیوانات وحشی، اجنه، گرسنگی و طاعون هراس‌های یک فرد عادی بود و در انتهای سده، هراس‌های مدرن ما این‌هاست: بیکاری، بازنشستگی، مسکن، سالمندی، آلودگی هوا، حوادث جاده‌ای و هوایی و کنکور دانشگاه».

قرن بیستم

جالب‌ترین توصیف وی از تغییرات در جامعه ایران طی یک قرن گذشته هم به پیشرفت‌های شگرف ایران در حوزه علم و فناوری و البته برنامه هسته‌ای مربوط است و خلاصه کلام این است: «ایران با گاو و خیش قدم به قرن بیستم گذاشت و با کارخانه‌های فولاد، یکی از بالاترین نرخ‌های تصادف و در کمال ناباوری و حیرت بسیاری، یک برنامه هسته‌ای از آن خارج شد».



#‌اخبار منبع: شما نیوز

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

در این گزارش نخست یادداشت کوتاهی از محمّدکاظم کاظمی، شاعر اهل افغانستان درباره هم‌وطن خویش، مهران پوپل آمده و در ادامه چند شعر از پوپل پدیده شعر افغانستان را مرور خواهیم کرد.

یک ربع پیش

در سال گذشته، ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تست آزمایشگاهی در آزمایشگاه‌های حوزه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان برای بیماران و مراجعین انجام شد.

یک ربع پیش

مارک لوئیس مونسترو در حالی که برای حضور در رقابت‌های کلن به آلمان سفر کرده بود جان خود را از دست داد.

5 دقیقه پیش

تصاویر صفحه نخست برخی از روزنامه‌های قم، امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۳را مشاهده کنید.

یک ربع پیش

عملیات راهبردی «وعده صادق» و تاثیرات آن بر تغییر معادلات منطقه‌ای و حتی جهانی درحالی همچنان اصلی‌ترین محور تحلیل‌های اندیشکده‌های غربی را تشکیل می‌دهد که ناظران معتقدند با توجه به ضربه حیثیتی سنگینی که بر پیکره رژیم صهیونیستی وارد شده، تل‌آویو با وضعیت بغرنجی در مواجهه با تهران مواجه شده‌است.

9 دقیقه پیش

اندیشکده شورای آتلانتیک اذعان کرد: شاه اردن نشان داده که حاضر است خواست مردم را قربانی کند تا بتواند همچنان متحد واشنگتن بماند. همین موجب نارضایتی مردم اردن شده است.

یک ربع پیش

سیدصولت مرتضوی در جمع خبرنگاران درخصوص طرح کالابرگ الکترونیکی و طرح فجرانه که در مراحل بعدی ادامه یافت، گفت: در رابطه با تداوم طرح نیاز به بررسی مجدد است و مقرر شد که آقای دکتر مخبر محوریت کار را داشته باشند و پیگیری کنند. در بحث کالابرگ هم استقبال بسیار خوب بود؛ هم در مرحله اول مخصوصا در دهک های کم درآمد به ویژه دهک اول، دوم، سوم و در مرحله دوم هم استقبال بهتر شد و حتی در مرحله سوم استقبال شتاب بیشتری گرفت. وی ادامه داد: ما پیش بینی می کنیم که تقریبا بالغ بر ۹۵ درصد از طرح استقبال شود و مردم هم بسیار خوب استقبال کردند و کسبه هم تلاش شان این بود که در کمترین فرصت کار انجام شود. وزیر کار در پاسخ به سوالی خصوصی تعطیلی پنجشنبه ها و اجرای آن بر مشمولان قانون کار و بخش خصوصی، تصریح کرد: این مساله نیاز به قانون دارد، هرچه که قانونگذار تصویب کند لازم الاجرا است. در واقع هرچه که مجلس تصویب کند و ابلاغ شود ما حتما اجرا خواهیم کرد. وی در پاسخ به سوالی پیرامون وضعیت لایحه واگذاری تعیین نرخ دستمزد کارگران به مجلس گفت: لایحه واگذاری تعیین دستمزد در حوزه کارشناسی وزارتخانه در حال بررسی است، در بخش کارشناسی وزارتخانه است که بعد باید به دولت ارسال شود و در صورت تصویب در هیات دولت به مجلس ارسال خواهد شد. مرتضوی در پاسخ به سوالی پیرامون برخی شنیده‌ها از تعدیل نیرو در شهرک‌های صنعتی اظهار داشت: من گزارشی از تعدیل نیرو ندارم، شما اگر گزارشی دارید مکتوب به ما بدهید حتما بررسی می‌کنم و در جلسه آینده خدمت شما اعلام می کنم.

6 دقیقه پیش

فردا جمعه ۳۱ فروردین ماه ۱۴۰۳ برق برخی مناطق شهرکرد قطع می‌شود.

یک ربع پیش

بیشتر...