آیا در دیدگاه شیعه صفات خدا عین ذات او هستند تسنیم
به گزارش خبرنگار فرهنگیخبرگزاری تسنیم، مسئله توحید صفاتی و رابطه صفات با ذات الهی یکی از مباحث بنیادین در علوم اسلامی محسوب میشود که دیدگاههای متفاوتی را در میان متکلمان شیعی و عامه به خود اختصاص داده است. این دیدگاهها، با استناد به منابع نقلی و عقلی، به تحلیل و تبیین نحوه ارتباط صفات الهی با ذات خداوند میپردازند.
اشاعره، یکی از مکاتب مهم کلامی اهل سنت، بر این باورند که صفات ثبوتیه خداوند مانند علم، قدرت و حیات، ازلی و قائم به ذات الهی هستند، اما از ذات او متمایزند. این تمایز به معنای وجود صفات زائد بر ذات است. در واقع قائل به کثرت صفاتاند، یعنی صفات خداوند را جدا و متعدد میدانند؛قدرت، علم و … را افزون بر ذات در نظر میگیرند.
در مقابل، معتزله معتقدند که صفات خداوندعین ذاتاو هستند و به صورت جداگانه و مستقل از ذات وجود ندارند. به عبارت دیگر، خداوندبا صفاتش یکی استو صفات، اموری زائد بر ذات نیستند. این دیدگاه در مقابل اشاعره قرار میگیرد که قائل بهتمایز صفات از ذات(بدون تشبیه به مخلوقات) بودند؛ مثلاً علم خداوندعین ذات اوست، نه چیزی اضافه بر ذات. قدرت خداوندهمان ذات اوست، نه صفتی مستقل. معتزله با استناد به آیاتی مانند«لیس کمثله شیء»(شورا: 11)، هرگونه شباهت خداوند به مخلوقات را نفی میکنند.
مکتب تشیع، با اتخاذ رویکردی میانه، به عینیت صفات با ذات الهی معتقد است. متکلمان شیعه، با استناد به دلایل عقلی و نقلی، بر این باورند که صفات الهی نه زائد بر ذات هستند و نه صرفاً مفاهیمی انتزاعی، بلکه عین ذات خداوند میباشند. این دیدگاه، با تأکید بر بساطت ذات الهی، از پذیرش ترکیب در ذات خداوند اجتناب میکند و در عین حال، صفات الهی را واقعی و نه صرفاً مفاهیمی ذهنی میداند.
در واقع اگر کسی عینیت صفات با ذات را به گونهای بفهمد کهگویا خدا را به یک سری ویژگی درونیِ معین و قابل تحلیل تبدیل کند، دچار همان اشکالات دیگران است، اما اگر عینیت صفات با ذات را اینگونه بفهمد که:
* ذات حق بسیط و نامتناهی است
* صفات، تجلیات آن ذاتاند
* هیچ دوگانگی میان صفت و ذات نیست
* و صفات نه محدودکنندهاند و نه قابل تفکیک سخن حقی است.
در منابع حدیثی شیعه، تأکید بر مخلوق بودن اسما و صفات الهی مشاهده میشود. امام صادق علیهالسلام در حدیثی میفرمایند: «الأسماء والصفات مخلوقات»؛ یعنی اسماء و صفات دو مخلوقند، به این معنا کهاسماء و صفات، مخلوقاتی هستند که برای درک انسانها از خداوند به کار میروند و نباید آنها را عین ذات الهی دانست.همچنین، در خطبه اول نهجالبلاغه، امیر مؤمنان علیهالسلام به نفی صفات زائد بر ذات الهی میپردازند و میفرمایند:
كُلِّ صِفَةٍ أَنَّهَا غَيْرُ الْمَوْصُوفِ وَ شَهَادَةِ كُلِّ مَوْصُوفٍ أَنَّهُ غَيْرُ الصِّفَةِ فَمَنْ وَصَفَ اللَّهَ سُبْحَانَهُ فَقَدْ قَرَنَهُ وَ مَنْ قَرَنَهُ فَقَدْ ثَنَّاهُ وَ مَنْ ثَنَّاهُ فَقَدْ جَزَّأَهُ وَ مَنْ جَزَّأَهُ فَقَدْ جَهِلَه؛ یعنی «هر صفتی گواه آن است که غیر از موصوف (صاحب صفت) است و هر موصوفی نیز گواه آن است که غیر از صفت است. پس هر کس خداوند سبحان را توصیف کند، او را با چیزی همراه کرده است؛ و هر که او را با چیزی همراه کند، او را دو تا قرار داده است؛ و هر که او را دو تا بداند، او را تجزیه کرده است؛ و هر که او را تجزیه کند، حقیقت او را نشناخته است.»
بنابراینصفات الهی، نه زائد بر ذاتاند (مثل دیدگاه اشاعره)، و نه مفاهیمی صرفاً اعتباری (مثل دیدگاه معتزله)، بلکه عین ذاتاند، اما نه به معنای ایجاد دوگانگی در ذات یا تجزیه آن.در این بیان امام، خداوند «علیم»، «قدیر»، «حی» و «سمیع» و «بصیر» است. پس این نفی صفات، نفی واقعیت علم و قدرت خداوند نیست، بلکه نفی «چگونگی وصف» است. یعنی امام نمیگویند: «خداوند علم ندارد»؛ بلکه میگویند: «اگر تو خدا را همانگونه که یک مخلوق را با صفاتش وصف میکنی، وصف کنی، گرفتار ثنویت و ترکیب شدهای». پساین نفی، نفی فهم بشرگونه از صفات است. خدا عالم است، اما علم او نه مفهومی جداست، و نه صفتی در کنار ذات، بلکه همان ذات است که ظهورش، علم نام دارد. پس نه وصف در کنار موصوف است، نه قرینی وجود دارد، و نه ترکیبی.
انتهایپیام/
#اخبار
بیشتر...
تبلیغات
برخی از کاربران «چتجیپیتی»(ChatGPT) به تازگی متوجه پدیده عجیبی شدهاند. آنها میگویند این ربات هوش مصنوعی گاهی اوقات بدون اینکه اجازه یا دستوری گرفته باشد، کاربران را با نام خطاب میکند.
درحالی قرار است فرآیند پرداخت وام جدید ودیعه مسکن تا نیمه اردیبهشت اجرایی شود که نگرانی از تکرار بازی وام و ضامن از سوی بانکهای عامل وجود دارد.
دیوان محاسبات کشور موضوع متناسبسازی حقوق و تقویت معیشت بازنشستگان تأمین اجتماعی را پیگیری میکند.
بخشی از سوابق شرور معدوم ولیمحمد محمدزهی (شهبخش) معروف به «ولیوک» در سیستان و بلوچستان که عامل شهادت 7 نفر بود، منتشر شد.
مرور جدیدترین شاخصهای بخش آب کشور نشان میدهد که اگرچه امروز در شرایط پرچالشی در بخش آب هستیم، اما اگر اصلاح روند چندین دهه گذشته، با عزم ملی و بهفوریت در دستور کار قرار نگیرد، آب به بحران آینده کشور تبدیل خواهد شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که قصد دارد طبقه بندی شغلی دهها هزار کارمند فدرال را تغییر دهد.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی گفت: اعتباری از محل مازاد الگوی مصرف و صندوق توسعه بخش کشاورزی برای احداث نیروگاه خورشیدی توسط 31هزار چاه آب کشاورزی تخصیص یافته است که باید در اولویت زمان پیگیری لازم انجام شود.
با توجه به اصلاح نرخ دلار در بازار غیر رسمی و رشد نرخ دلار توافقی، اختلاف این دو نرخ هم اکنون در محدوده 20 درصد قرار گرفته، که کمترین اختلاف در سال 1404 محسوب میشود.
اتحادیههای صنایع کشتیسازی و لجستیک و تأمین چین در واکنش به اقدامات محدودکننده ایالات متحده در برابر صنعت کشتیسازی چین، اعلام کردند که دولت چین اقداماتی متناسب را در برابر فشارهای خارجی اتخاذ خواهدکرد.
بیشتر...