چگونه کودک شاد تربیت کنیم ۱۲ اصل مهم که باید بدانید چطور
شادیکودک خواسته قلبی همه والدین است. ایجاد محیطی امن و شاد برای رشد و پرورش کودک یکی از مهمترین اصولبچهداریاست.تربیت کودکشاد باعث میشود این انرژی و شادی به بزرگسالی او هم منتقل شود، بنابراین تأثیر چشمگیری بر زندگی و آینده او دارد. در این مقاله، درباره نحوه تربیت کودک شاد میگوییم. با ما همراه باشید.
اهمیت تربیت کودک شاد
بیشتر اوقات فکر میکنیم شادی همان لحظات گذرایی است که به خواستهمان رسیدهایم، درحالیکه شادی پایدار بسیار پیچیدهتر و باارزشتر است و فقط با تربیت درست کودک میتوانید احتمال شادبودن او را افزایش دهید.
در تحقیقات اخیر درباره شادی، محققان به نکات شگفتانگیزی پی بردند. هنگامی که ایمنی و آسایش اولیه تضمین شود، شرایط بیرونی تأثیر چندانی بر شادی فرد نمیگذارند. مطمئنا ژنها هم بر ضریب شادی تأثیرگذارند، اما با اقداماتی میتوان تأثیر آنها را نیز بهبود بخشید. بزرگترین عوامل تعیینکننده شادی عادات ذهنی، عاطفی و فیزیکی است.
شادی با ۳ نوع عادت ارتباط تنگاتنگی دارد:
- طرز فکردرباره جهان و درک تجربیات.
- اعمال خاصی مانندورزشمنظم،تغذیه سالم،مدیتیشن، برقراری ارتباط با افراد دیگر، لذتبردن از دلخوشیها و حتیلبخندزدنمداوم.
- ویژگیهای شخصیتی مانندخودکنترلی، انصاف، اهمیتدادن به دیگران، مشارکت، شجاعت،رهبریوصداقت.
بدیهی است که هرچه بیشتر این ویژگیها را تقویت کنیم، زندگیمان بهتر پیش میرود، احساس بهتری به خودمان پیدا میکنیم، زندگی برایمان معنادارتر میشود و نتیجه همه اینها این است که شادتر خواهیم بود.
چطور کودک شادی تربیت کنیم؟
۱. عادتهای ذهنی سازنده و شادیبخش را به فرزندتان یاد دهید
مدیریت حالات روحی، تمرینمثبتاندیشی، تقویتخوشبینیوتمرین قدردانیهمگی عاداتی هستند که ما را شادتر میکنند. اولین الگوی زندگی فرزندتان خودتان هستید، پس بهترین کار این است که خودتان این عادتهای مثبت را در زندگی تمرین کنید تا فرزندتان با مشاهده شما آنها را یاد بگیرد.
۲. روشهای خودمدیریتی شادیبخش را به کودک آموزش دهید
ورزش منظم، تغذیه سالم و مدیتیشن با شادبودن ورضایت از زندگیمرتبطاند. البته خواسته هرکس از زندگی با دیگری متفاوت است؛ درحالیکه برای بسیاری از افراد موسیقی نوعی محرک فوری است، ممکن است برای دیگریپیادهرویدر طبیعت این تأثیر را داشته باشد. با آموختن روشهایخودمراقبتیشادیبخش، فرزندتان یاد میگیرد چطورروحیهشاد خود را حفظ کند.
۳. عادت به خودگویی مثبت را الگوسازی کنید
همه ما به یک راهنما نیاز داریم تا از موانع زندگی راحتتر عبور کنیم. چه کسی بهتر از خودمان میتواند به ما کمک کند؟ بر اساس تحقیقات، افراد شاد با رفتارهای سازندهای مانندخودگویی مثبتروحیهشان را حفظ میکنند. با خودتان خوب رفتار کنید و خودتان را دوست داشته باشید. در مواجهه با شکستها خودتان را سرزنش نکنید و شکست را فرصتی برای یادگیری بدانید. فرزندتان این طرز فکر و رفتار را میبینید و الگو میگیرد. همچنین درباره طرز فکر و عادت به خودگویی مثبت با فرزندتان صحبت کنید.
۴. خوشبینی را به فرزندتان بیاموزید
خوشبینی ما را در برابر لحظات سخت زندگی بیمه میکند. گرچه برخی افراد ذاتا خوشبینتر از دیگراناند، میتوانید با تمرین خوشبینی و یاددادن مثبتاندیشی به فرزندتانآن را در وجود او تقویت کنید.
۵. به کودک بفهمانید که در امور روزمره بهدنبال شادی باشد
طبق پژوهشها، افرادی که قدر اتفاقات کوچک زندگی روزمره را میدانند، شادترند. زندگی روزانه سرشار از اتفاقات لذتبخش است. به کودک یاد بدهید که زیباییهای کوچک زندگی را ببیند و با آنها شاد شود. برخی از اتفاقات شادیآوری که همه ما در طول روز تجربهشان میکنیم، عبارتاند از:
- فرصت دیدن طلوع و غروب زیبای خورشید؛
- ارتباط با افراد دوستداشتنی زندگیمان؛
- یافتن کتابی جدید از نویسنده محبوبمان؛
- دریافت تماس یا پیغامی از عزیزانمان؛
- شکفتن شکوفههای زیبای بهاری.
آلبرت اینشتینمیگوید: «تنها ۲ راه برای زندگیکردن وجود دارد: یکی اینکه تصور کنید هیچچیز معجزه نیست و دیگری اینکه انگار همهچیز معجزه است.»
قدیمیها میگویند خنده بهترین داروست. هرچه بیشتر بخندیم، شادتر میشویم. نگرش مثبت را به فرزندتان یاد بدهید. در حضور او خداوند را بهخاطر موهبتهای زندگیتان شکر کنید. با این کار او هم یاد میگیرد دلخوشیهای کوچک را ببیند، بابت آنها شکرگزار باشد و در کل انسان شادتری باشد.
۶. اهمیت ارتباط با دیگران را به کودک گوشزد کنید
بر اساس تحقیقات، انسانهای شاد با افراد زیادی در ارتباطاند و معمولا روابط عمیقی با آنها برقرار میکنند. درباره اهمیتارتباط با دیگرانبا کودک صحبت کنید. خودتان هم سعی کنید با خانواده، دوستان و افراد باانگیزه اطرافتان ارتباط عمیقتری برقرار کنید. وقتی کودک در جمع افراد شاد قرار بگیرد، اهمیت ارتباط با دیگران و نحوه شادشدن از حضور دیگران را یاد میگیرد.
۷. قدردانبودن را به فرزندتان یاد بدهید
فردریک کونیگ میگوید: «ما معمولا فراموش میکنیم که شادی نتیجه رسیدن به نداشتههایمان نیست، بلکه با قدردانی از داشتههایمان به دست میآید.»
بسیاری از افراد فکر میکنند تا زمانی که خوشحال نباشند نمیتوانند سپاسگزار باشند، اما اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که قضیه برعکس است. مردم خوشحالاند، چون سپاسگزارند. به فرزندتان یاد بدهید که قدر داشتههایش را بداند و بابت آنها شاد باشد.
۸. احساسات کودک را بپذیرید
زندگی سرشار از لحظات شادیآور و ناراحتکننده است. حتی برای شادترین افراد هم زندگی پر از لحظات ناراحتکننده است و همه افراد روزانه دلایل مهم و کوچکی برای غمگینبودن دارند. احساسات غمانگیز بخشی از زندگیاند و پذیرش ایناحساساتتوانایی ما برای لذتبردن از زندگی را تقویت میکند. بنابراین انتخاب شادبودن بهمعنای سرکوب احساساتمان نیست، بلکه به این معنی است که احساسات خود را به رسمیت بشناسیم، به آنها احترام بگذاریم و به خودمان اجازه دهیم آنها را احساس کنیم.
وقتی فرزندتان احساس ناراحتی میکند، احساساتش را بپذیرید و با او همدردی کنید. از او بخواهید درباره احساساتش صحبت کند. بهادادن بهاحساسات منفیاو باعث میشود که یاد بگیرد بهجای انکار احساساتش، آنها را بپذیرد. پذیرش احساسات باعث میشود از لحظات سخت راحتتر عبور کند و قدر لحظات شاد زندگیاش را بداند.
۹. نحوه مدیریت خلقوخو را به کودک یاد بدهید
بسیاری از افراد نمیدانند که با تمرینکردن اقداماتی میتوانند آگاهانه خلقوخویشان را تغییر بدهند. برخی از این اقدامات عبارتاند از:
- نظارت برخلقوخوو حالات روحی خود؛
- توجه به افکار منفی که باعث ایجاد احساسات مختلف میشوند؛
- انتخاب افکاری که باعث میشوند کمی احساس بهتری داشته باشید.
روزهایی که کودک خلقوخوی خوبی دارد، با او درباره راهکارهایی برای تقویت روحیه صحبت کنید. وقتهایی هم که حال خوبی ندارد، با او همدلی و همدردی کنید.
۱۰. به کودک بفهمانید که شادی خریدنی نیست
والدین تنها کسانی نیستند که به کودک درباره زندگی چیزی یاد میدهند. امروزه کودکان با رسانههای مختلف آشنا هستند و مدام تحتتأثیر پیامهایی مبنی بر اینکه هدف زندگی رسیدن بهپول و ثروتبیشتر است. در این شرایط باید با کودک صحبت کنید و به او بگویید که پول همهچیز نیست و برای شادبودن لازم نیست حتما ثروتمند باشیم.
۱۱. لذت مشارکت را به کودک بچشانید
بر اساس تحقیقات، کمک به بهبود جامعه ما را شادتر میکند و باعث شادی بیشتر فرزندانمان نیز میشود. وظیفه ما بهعنوان والدین این است که راهکارهایی برای ایجاد تغییرات مثبت در جهان به کودک معرفی کنیم تا او هم بتواند از این تجربه لذت ببرد. کمکهای داوطلبانه روش خوبی برای چشاندن لذت کمک به دیگران است.
۱۲. اجازه دهید کودک طعم شکست و موفقیت را بچشد
اگر واقعا میخواهیدعزتنفسفرزندتان را تقویت کنید، لازم نیست مدام از او تعریف و تمجید کنید، بلکه باید بیشتر روی فراهمکردن فرصتهای کافی برای یاددادن مهارتهای جدید به کودک تمرکز کنید. ادوارد هالوول، روانپزشک کودکان، میگوید: «تسلط سازنده عزتنفس واقعی است. اشتباه بزرگ والدین خوب این است که اجازه آزمونوخطا را به فرزندشان نمیدهند.»
اجازه بدهید کودک با چالشهای مختلف روبهرو شود و خودش برای حل آنها تلاش کند. تجربه شکستها و موفقیتها باعثافزایش عزتنفس کودکو توانایی او برای حل مشکلاتش در آینده خواهد بود.
شما بگویید
شما چه راهکارهای دیگری برای تربیتکودک شادبلدید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.
#سلامت_کودک
بیشتر...
تبلیغات
در این مطلب میخوانید روش مونته سوری چیست و چگونه میتواند علاوه بر آموزش موثر، به شکلگیری شخصیت کودک کمک میکند؟
شنیدن «مامان بچهها چطور به دنیا میآن؟» والدین بسیاری را شوکه میکند. اگر شما پاسخ مناسب به کودک ندهید، از جایی دیگری جواب را پیدا میکند.
در این مطلب از چطور میخوانید: فرزند اول، دوم یا سوم بودن چه تأثیری بر شخصیت، افکار، صفات و روحیات افراد دارد؟
فرزندتان احساساتش درباره مدرسه را با شما در میان میگذارد؟ بعضی از بچهها بعد از مدرسه درباره اتفاقاتی که در مدرسه افتاده است با پدر یا مادر خود صحبت
اغلب والدین به سلامت جسم کودکشان اهمیت میدهند؛ تلاش میکنند که او خوب بخورد و بیمار نشود. سلامت عاطفی و روانی کودک به همان اندازه مهم است.
در این مطلب، به شیوه برقراری ارتباط و تعدادی از راهکارهای گفتگوی موثر و سازنده با فرزندان نوجوان اشاره میکنیم.
روش گریه تا خواب یکی از روشهایی است که برای خواباندن بچه به کار میرود. در این روش کودک را در حالی که هنوز بیدار است، داخل تخت یا جای خوابش قرار میدهند
گفتن بعضی دروغها به کودک بیضرر است. بعضی دروغها هم ممکن است پیامدهایی منفی مانند افزایش استرس کودک داشته باشند.
متأسفانه ترنسها هنوز در جوامع سنتی جایگاهی پیدا نکردهاند و طرد میشوند. در این شرایط اگر کودک ما ترنس باشد چطور باید از او حمایت کنیم؟
بیشتر...