عصر ایران | 3 ساعت پیش

آینده مشاغل تحت تاثیر هوش مصنوعی تقریباً ۴۰ درصد از مشاغل جهانی در معرض جایگزین شدن با AI قرار دارند نمودار

هوش مصنوعی (AI) به‌عنوان یکی از فناوری‌های تحول‌آفرین، تأثیرات گسترده‌ای بر اقتصاد جهانی، به‌ویژه بازارهای کار، خواهد داشت. این فناوری می‌تواند بهره‌وری را افزایش داده و هزینه‌ها را کاهش دهد، اما در عین حال، خطر جایگزینی نیروی انسانی و افزایش نابرابری درآمد و ثروت را نیز به همراه دارد.

به گزارش تجارت نیوز، کشورهای توسعه‌یافته به دلیل ساختار شغلی مبتنی بر وظایف شناختی، زودتر از کشورهای در حال توسعه با مزایا و چالش‌های AI روبرو خواهند شد. این گزارش به بررسی ابعاد اقتصادی هوش مصنوعی، آمادگی کشورها برای پذیرش آن و تأثیرات آن بر آینده مشاغل می‌پردازد.

هوش مصنوعی می‌تواند به‌عنوان یک شوک مثبت بهره‌وری عمل کند و مرزهای تولید اقتصادی را گسترش دهد. این فناوری از دو طریق اصلی بر اقتصاد تأثیر می‌گذارد.

افزایش بهره‌وری و رشد اقتصادی

هوش مصنوعی با بهبود پیش‌بینی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها، فرآیندهای تولیدرا کارآمدتر می‌کند. در برخی مشاغل، هوش مصنوعی به‌عنوان یک ابزار مکمل عمل کرده و بهره‌وری نیروی انسانی را افزایش می‌دهد.

آینده مشاغل تحت تأثیر هوش مصنوعی/ تقریباً ۴۰ درصد از مشاغل جهانی در معرض جایگزین شدن با AI قرار دارند

تصویر بالا نشان می‌دهد که اقتصادهای پیشرفته بیشترین سهم مشاغل در معرض جایگزینی با هوش مصنوعی را دارند و این مشاغل همزمانبه‌طور کلی مکمل فناوری‌های AI هستند.

کشورهای کم‌درآمد هنوز به سطح بالایی از دیجیتالی شدن نرسیده‌اند و تأثیر AI بر بازار کار آنها محدود است. اگر هوش مصنوعی به‌عنوان مکمل نیروی کار عمل کند، می‌تواند به کاهش نابرابری کمک کند. در کشورهایی که هوش مصنوعی در سطح بالایی مشاغل را تکمیل می‌کند و بهره‌وری نیز بالاست، شاهد بیشترین تأثیر مثبت هوش مصنوعی بر درآمد کل هستیم، اما همچنان نابرابری درآمدی وجود دارد. در صورت افزایش بهره‌وری، درآمد کل و سطح زندگی اکثر کارگران می‌تواند بهبود یابد.

نابرابری درآمد و ثروت

در کشورهای کم درآمد، هوش مصنوعی می‌تواند باعثافزایش نابرابری شود، چراکه افراد با درآمد بالا،بیشتر از فناوریهوش مصنوعی بهره‌مند می‌شوند. بازده سرمایه‌گذاری در فناوری‌های AI می‌تواندثروت را به سمت صاحبان سرمایه متمرکز کند و نابرابری ثروت را تشدید کند.

آینده مشاغل تحت تأثیر هوش مصنوعی/ تقریباً ۴۰ درصد از مشاغل جهانی در معرض جایگزین شدن با AI قرار دارند

اگرچه مشاغل با مهارت پایین در گذشته بیشتر در معرض خطر بودند، اما اکنون حتی مشاغل با مهارت بالا نیز در معرض جایگزینی توسط AI قرار دارند.

حدود ۴۰ درصد از کارکناندر سراسر جهان در مشاغلی با احتمالجایگزینی بالا (High-Exposure Occupations) فعالیت می‌کنند.این سهم به طور خاص در اقتصادهای پیشرفته به۶۰ درصد می‌رسدو می‌تواندپیامدهایبالقوه زیادی برایاقتصاد کلان داشته باشد. اقتصادهای پیشرفته در مقایسه با اقتصادبازارهای نوظهور و کشورهای کم‌درآمد، سهم بیشتری از مشاغل در معرضدارند.

در یک اقتصاد پیشرفته رو بهمتوسط، ۲۷ درصد از مشاغل در دسته مشاغل درمعرض جایگزینیو تکامل بالا با هوش مصنوعی (High-Exposure, High-Complementarity Occupations) قرار دارند و ۳۳ درصد در دسته مشاغل با معرض جایگزینی بالاامامیزان مکمل بودن پایین (High-Exposure, Low-Complementarity Jobs) هستند. در مقایسه، اقتصادبازارهای نوظهور سهم‌های متناظر ۱۶ درصد و ۲۴ درصد را دارندو کشورهای کم‌درآمد به ترتیب سهم‌های هشت و ۱۸ درصد را به خود اختصاص می‌دهند.

نتایج مشابهی هنگام بررسی کشورهای منتخب با استفاده از طبقه‌بندی‌های دقیق‌تربه دست می‌آید. تقریباً ۷۰ درصد از مشاغل در بریتانیا (UK) و ۶۰ درصد از مشاغل در ایالات متحده (US) در دسته مشاغل درمعرض جایگزینیبالا با هوش مصنوعی قرار دارند که تقریباً به طور مساوی بین مشاغلمکمل با میزانبالا و پایین توزیع شده‌اند.

در اقتصادهای بازارهای نوظهور، سهم مشاغل در معرض جایگزینیاز ۴۱ درصد(برزیل) تا ۲۶ درصد (هند)متغیر است.

آمادگی کشورها برای پذیرش هوش مصنوعی

شاخص آمادگی هوش مصنوعی (AI Preparedness Index - AIPI) توسط صندوق بین‌المللی پول (IMF) برای ارزیابی سطح آمادگی ۱۷۴ کشور در پذیرش هوش مصنوعی ایجاد شده است. این شاخص بر چهار بعد کلیدی زیرساخت دیجیتال، سرمایه انسانی و سیاست بازار کار، نوآوری و یکپارچگی اقتصادی و چهارچوب‌های قانونی و اخلاقیاستوار است.

دسترسی به اینترنت پرسرعت و امن و زیرساخت‌های دیجیتال پیشرفته از ملزومات پذیرش هوش مصنوعی هستند. هزینه‌های اینترنت و امنیت سرورها نیز از عوامل تأثیرگذار بر آمادگی دیجیتال هستند.

سرمایه‌گذاری در آموزش و مهارت‌های دیجیتال (مانند کدنویسی و STEM) برای آماده‌سازی نیروی کار ضروری است. سیاست‌های بازار کار، مانند برنامه‌های بازآموزی و حمایت‌های اجتماعی، می‌توانند اثرات منفی جایگزینی نیروی کاررا کاهش دهند.

سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه (Ramp;D) و تولید فناوری‌های پیشرفته از عوامل کلیدی در توسعه هوش مصنوعی هستند. کاهش موانع تجاری و تسهیل حرکت آزاد سرمایه و نیروی کار، همکاری‌های بین‌المللی در زمینه AI را تقویت می‌کند.

تطبیق قوانین با مدل‌های کسب‌وکار دیجیتال و تضمین اثربخشی حکمرانی نیز برای نظارت اخلاقی بر AI ضروری است.

شاخص AIPI از مقیاس صفر تا یک استفاده می‌کند و مقادیر بالاتر نشان‌دهنده آمادگی بیشتر برای پذیرش AI است. این شاخص به‌ویژه برای سیاست‌گذاران به‌عنوان ابزاری برای شناسایی نقاط ضعف و اولویت‌بندی سرمایه‌گذاری‌ها مفید است.

گروه‌های در معرض خطر

با سهم ۶۰ درصدی هوش مصنوعیدر اقتصادهای پیشرفته و سهم ۲۶ درصدی در کشورهای کم‌درآمد، تقریباً ۴۰ درصد از مشاغل جهانی در معرض جایگزین شدن با AI قرار دارند.

مشاغلبا وظایف شناختی (مانند وکلا و پزشکان)، زنان و افراد تحصیل‌کرده در اقتصادهای پیشرفته بیشتر در معرض خطر جایگزینی با هوش مصنوعی هستند، اما از سوی دیگر به دلیل مهارت‌های بالاتر، احتمال بهره‌مندی بیشتری از آن دارند. کارگران مسن‌تر ممکن است به دلیل چالش‌های بازآموزی و تطبیق با فناوری‌های جدید در برابر این فناوری آسیب‌پذیرتر باشند.

افراد با تحصیلات دانشگاهی بهتر می‌توانند شغل خود را عوض کنند و از مشاغل در معرض خطر به مشاغل مکمل AI بروند. سیاست‌های فعال بازار کار (مانند تطبیق مهارت‌ها و بازآموزی) برای تسهیل این انتقال ضروری است.

سیاست‌های پیشنهادی برای کشورها

برای اقتصادهای پیشرفته، سرمایه‌گذاری در نوآوری و چارچوب‌های قانونی برای بهینه‌سازی استفاده از AI و حمایت از نیروی کار از طریق بازآموزی و ایجاد شبکه‌های ایمنی اجتماعی توصیه می‌شود.

توسعه زیرساخت‌هاو مهارت‌های دیجیتالبرای کاهش شکاف دیجیتال وایجاد سیاست‌هایی برای جذب سرمایه‌گذاری در فناوری‌های مربوط به هوش مصنوعی نیز از مواردی است که متخصصان بهاقتصادهای در حال توسعه پیشنهاد می‌دهند.

در عرصه جهانی نیز، همکاری بین‌المللی برای کاهش شکاف دیجیتال، تضمین استفاده اخلاقی از AI و همچنین تدوین قوانین برای حفاظت از حقوق کارگران و جلوگیری از انحصار فناوری، از سیاست‌های مورد پیشنهاد متخصصان است.

هوش مصنوعی به‌عنوان یک فناوری تحول‌آفرین، فرصت‌ها و چالش‌های اقتصادی بی‌سابقه‌ای را به همراه دارد. کشورهای مختلف باید با توجه به سطح توسعه و ساختار اقتصادی خود، سیاست‌هایی متناسب با پذیرش AI تدوین کنند. سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، آموزش، و تحقیق و توسعه، همراه با چارچوب‌های قانونی قوی، می‌تواند به بهره‌گیری از مزایای AI و کاهش اثرات منفی آن کمک کند.

کار به‌جایی رسیده که اتباع در اسنپ هم کار می‌کنند/ برخی‌شان را ۲۸ بار طرد کردیم و برگشتندکار به‌جایی رسیده که اتباع در اسنپ هم کار می‌کنند/ برخی‌شان را ۲۸ بار طرد کردیم و برگشتند

عضویت در اینستاگرام عصر ایران



#‌اخبار

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات
مطالب مرتبط

مشاور وزیر علوم با بیان اینکه باید به دیپلماسی علمی پناه ببریم تا با شکل‌گیری ارتباطات بین دانشگاهی، ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی مشکلات را رفع کنیم، گفت: امروز بیش از هر زمانی به دیپلماسی علمی نیاز داریم؛ چرا که نظام سلطه را تنها دیپلماسی علمی کنترل می‌کند تا سیاست‌مداران را آگاه کند که دست از جنگ بردارند.

3 ساعت پیش

قوه قضاییه اعلام کرد که در پی انجام اقدام خلاف عرف در افتتاحیه جشنواره فجر از سوی دو هنرمند مرد و زن، در همان روز علیه این افراد پرونده قضایی در دادسرای عمومی و انقلاب تهران تشکیل شده است.

3 ساعت پیش

موضوع کلاهبرداری در بستر سایبری در سالهای اخیر مرسوم شده و به تدریج پیچیدگی‌های خاصی به خود گرفته است. در این راستا ارسال پیامک‌های مشکوک از سوی کلاهبرداران با مضامین مختلف تحت عنوان سهام عدالت، احضاریه قوه قضاییه، اعطای وام و غیره طی سالهای اخیر مرسوم شده است.

3 ساعت پیش

در حاشیه برگزاری دیدار دیدار پیشکسوتان پاراگ و تیم رسانه ورزش، علی دایی صحبت‌هایی را مطرح کرد که با واکنش‌های زیادی همراه بوده است. چند روز پیش و در حاشیه برگزاری دیدار دیدار پیشکسوتان پاراگ و تیم رسانه ورزش، علی دایی صحبت‌هایی را مطرح کرد که با واکنش‌های زیادی همراه بوده است. محمدرضا شهبازی مجری صداوسیما به این شکل دایی را به باد انتقاد گرفته و حرف‌های او را مبتذل خواند.

2 ساعت پیش

سخنگوی جنبش حماس در اظهاراتی اعلام کرد که رژیم صهیونیستی در اجرای بخش انسانی توافقنامه آتش‌بس در نوار غزه تعلل می‌کند.

3 ساعت پیش

۲ نفر از تماشاگران زن بازی تیم‌های پرسپولیس و تراکتورسازی در جریان رقابت‌های لیگ برتر فوتبال بازداشت شند.

3 ساعت پیش

وزیر جهاد کشاورزی گفت: کارخانه تولید اسید فسفریک و اسید نیتریک از نیازهای اساسی کشور است.

3 ساعت پیش

همزمان با دهه فجر انقلاب اسلامی و با حضور دکتر کرمی استاندار ایلام، ۲۰‌ خودرو امدادی (۱۲ تویوتا و ۸ آمبولانس) از محل اعتبارات هلال احمر کشور با اعتبار ۳۰۰ میلیارد ‌تومان به هلال‌احمر استان اختصاص یافت و بین شهرستان‌های استان ایلام توزیع شد.

3 ساعت پیش

رئیس هیات موتورسواری و اتومبیلرانی کرمانشاه از برگزاری مسابقه چند جانبه آفرود به میزبانی روستای گردشگری هجیج شهرستان پاوه خبر داد.

3 ساعت پیش

بیشتر...