خبرآنلاین |
۱ هفته پیش

زهر مار دقیقا چه بلایی سر انسان می آورد خبرآنلاین

زهر مار دقیقا چه بلایی سر انسان می‌آورد؟

مدل آزمایشگاهی رگ‌های خونی انسان که روی تراشه پرورش می‌یابند، اطلاعات دقیقی را از اثرات زهرمار ارائه می‌دهند و به توسعه پادزهرهای جدید کمک می‌کنند.

به گزارشخبرآنلاین، پژوهشگران هلندی مدل جدیدی را برای مطالعه آنی تأثیر زهرمار ابداع کرده‌اند که شامل تزریق زهر به رگ‌های خونی کوچک انسان روی تراشه می‌شود. تاکنون هیچ مدلی وجود نداشت که بتواند اثرات زهرمار را در لحظه تقلید کند.

به نقل از ایسنا سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که مسمومین ناشی از مارگزیدگی، نوعی بیماری است که اغلب نادیده گرفته می‌شود و سالانه جان بیش از ۱۰۰ هزار نفر را می‌گیرد و به بروز آسیب‌های شدید یا مزمن در بیش از ۴۰۰ هزار قربانی منجر می‌شود.

زهرمار حاوی سمومی است که در عرض چند دقیقه پس از گزش، به خونریزی داخلی منجر می‌شوند. درک این فرآیند برای تولید پادزهرهایی که این اثرات را خنثی می‌کنند، ضروری است. با این حال، روش‌های موجود محدودیت‌های بزرگی دارند.

روش‌های کنونی

یکی از این روش‌ها کشت سلولی است. در روش کشت سلولی، سلول‌های اندوتلیال انسان که پوشش رگ‌های خونی را تشکیل می‌دهند، روی سطحی صاف رشد می‌کنند. مدل‌های سنتی کشت سلولی عمدتاً برای تحقیق درباره اثرات مخرب زهرمار بر بافت استفاده شده‌اند. با وجود این، این مدل‌های سنتی نمی‌توانند شکل لوله‌مانند رگ‌های خونی یا عوامل محیطی مهمی مانند جریان خون و شبکه خارج سلولی را تقلید کنند که مانند چسب، سلول‌ها را به یکدیگر و محیط اطراف آن‌ها متصل نگه می‌دارد.

روش دیگری که به طور سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد، آزمایش زهرمار روی موش‌ها است.؛ اما این روش نمی‌توان اثرات زهرمار را در لحظه مطالعه کرد و صرفا می‌توان اثرات زهر را پس از کشته شدن موش مطالعه کرد؛ بنابراین، دشوار است که بفهمیم بازه زمانی اثر مشاهده‌شده چقدر است.

رگ‌های خونی روی تراشه

پژوهشگران هلندی در روشی جدید با شرکت هلندی میمتاس(Mimetas) همکاری کردند که مدل‌های اندام روی تراشه را از چندین بافت انسانی برای تحقیقات پزشکی تولید می‌کند.

اندام‌های روی تراشه، دستگاه‌های کوچکی هستند که می‌توان سلول‌ها را در آن پرورش داد و محیط درون بدن را تقلید کرد. تراشه‌های مورداستفاده در این پژوهش شامل سه کانال بودند. یکی از آن کانال‌ها یک لوله است که سلول‌های تشکیل‌دهنده رگ‌های خونی انسان در آن رشد می‌کنند.

همه طرف‌های لوله به‌گونه‌ای توسعه یافته‌اند که به سلول‌های اندوتلیال کمک کنند تا به هم متصل شوند و درنهایت، رگ خونی کوچکی را تشکیل دهند. ترکیباتی مانند زهرمار را می‌توان مستقیماً به لوله اضافه کرد تا مشخص شود چه اثراتی دارد.

پژوهشگران، زهر چهار گونه مار را روی رگ‌های خونی پرورش‌یافته در تراشه آزمایش کردند و دو مکانیسم اصلی را یافتند که زهر توسط آن ممکن است باعث خونریزی داخلی شود.

یکی از مکانیسم‌ها تأثیر مستقیمی را بر سلول‌های سازنده رگ‌های خونی داشت. این مکانیسم به غشای سلولی حمله کرد و نهایتاً به نشت محتویات سلول‌ها و مرگ آن‌ها منجر شد. مکانیسم مذکور در زهر گروهی از مارها موسوم به کفچه‌مارها مشاهده شد که شامل مارهای کبرا می‌شود.

مکانیسم دیگر، اثر غیرمستقیمی روی سلول‌های رگ خونی می‌گذاشت. مکانیسم دوم، شبکه خارج سلولی را هدف قرار داد و سلول‌ها دست‌نخورده باقی ماندند. همان‌طور که رگ خونی حمایت ساختاری شبکه خارج سلولی را از دست می‌دهد، رگ خونی فرومی‌ریزد و خون به بیرون نشت می‌کند. این مکانیسم در زهر «مار افعی» مشاهده شد.

بیشتر پادزهرهای موجود با تزریق زهرمار به حیوانات و جمع‌آوری پادتن‌های تولیدشده توسط سیستم ایمنی آن‌ها ساخته می‌شوند. این یافته‌ها می‌توانند به یافتن داروهای ضد سم جدید و ارزشمندی ختم شود که مکانیسم‌های گوناگون عملکرد زهرمارها را به‌طور مستقیم هدف قرار می‌دهند و خنثی می‌کنند.

این پژوهش به سرپرستی «ماتیاس بیتن‌بایندر» (Mátyás Bittenbinder) پژوهشگر دانشگاه آزاد آمستردام و مرکز تنوع زیستی ناتورالیس انجام شده و مقاله آن در مجله «Scientific Reports» به چاپ رسیده است.

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهاناپلیکیشن خبرآنلاینرا نصب کنید.


#‌اخبار_دانش منبع: خبرآنلاین

بیشتر...


تبلیغات

تبلیغات

مطالب مرتبط

رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران از ممنوعیت ورود بخشی از کالاهای آی‌تی خبر داد.

15 ساعت پیش

همه گربه‌سانان بامزه نیستند! گربه‌سانی هست که همچون سمور سمی است. این جانور با بدنی بلند، پاهای کوتاه و سر و گردنی پهن، ویژگی‌های عجیب و غیرمعمولی دارد و می‌تواند ۱۳ صدای متفاوت از خود دربیاورد.

2 ساعت پیش

مونتاژ یکی از اولین محصولات وارداتی بازار ایران، یعنی چانگان CS۳۵ پلاس در پارس‌خودرو آغاز شده و به‌زودی شاهد حضور نسخه مونتاژی آن در بازار ایران هستیم.

دیروز

«مرغ دونگ تائو» که «مرغ اژدها» نیز نامیده می‌شود، یک نژاد مرغ ویتنامی کمیاب با پاهای غول‌پیکر است که از روستای «دونگ تائو» در منطقه «خوای چائو» در نزدیکی هانوی نشأت می‌گیرد.

23 ساعت پیش

در حالی که رقابت نامزدها برای نشستن بر مسند ریاست‌جمهوری روزهای پایانی خود را سپری می‌کند، دولت سیزدهم برای دولت بعدی در حوزه فناوری اطلاعات، فیلترینگ گسترده، سرعت و کیفیت پایین اینترنت و نارضایتی جامعه از اختلال‌های مکرر را به جا گذاشته است.

دیروز

اعطای دومین نشان عالی دانش به ۱۱ دانشمند، طراحی نرم‌افزاری برای مدیریت بهینه ناوگان توزیع با استفاده از هوش مصنوعی، انتصاب دبیر المپیک بازی‌های فکری دانشجویان، معرفی دبیر «برنامه ملی توسعه و رشد غزال‌های دانش‌بنیان» معاونت علمی، حمایت ۱۰۰۰ میلیارد تومانی از اقتصاد دانش‌بنیان استان اصفهان، افزایش ۱۰تا ۱۵ درصدی سهم اقتصاد دانش‌بنیان از تولید ناخالص ملی با اجرای قانون جهش تولید، ابتکار دانشمند ایرانی در تولید مواد خودترمیم برای زیستگاه‌های فضایی و صرفه جویی ۵ میلیون دلاری با دستاورد تازه دانش‌بنیان‌ها از مهم‌ترین رویدادهای امروز در سپهر علم و فناوری کشور بود.

12 ساعت پیش

مونتاژ یکی از اولین محصولات وارداتی بازار ایران، یعنی چانگان CS۳۵ پلاس در پارس‌خودرو آغاز شده و به‌زودی شاهد حضور نسخه مونتاژی آن در بازار ایران هستیم.

دیروز

امکان هدیه دادن بسته‌های اینترنت به مشترکان دیگر همراه اول در مناسبت‌های خاص فراهم شد.

15 ساعت پیش

ارتش استرالیا از نخستین سلاح لیزری خود رونمایی کرد. این سیستم جدید شبیه لیزر نقشه‌برداری بزرگی است که وزن آن کمتر از ۵۰ کیلوگرم است و اخیراً در منطقه‌ای نظامی با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفته است.

23 ساعت پیش

بیشتر...